slunečnicový
olej
Slunečnicový olej grande
Vysoce kvalitní olej je vyráběn v Evropě a splňuje nejvyšší standardy ve všech výrobních procesech určených pro potravinářský olej, jako IFS 6, BRC, HACCP, ISO 22000:2006, ISO 9001: 2008, Certificate of HALAL.
Rostlina a získávání oleje
Slunečnice roční - Helianthus annuus L.je jedna z nejdůležitějších olejnin. Domovská oblast slunečnice se nachází na západním pobřeží Ameriky. Přes Mexiko se pak slunečnice v 16. století dostala do Evropy. Olej se vyrábí ze zralých semínek slunečnice zbavených slupek.
Dnes se slunečnicový olej vyrábí především na Ukrajině, v jihovýchodním Rusku, ve Francii a zemích jihovýchodní Evropy. Celkově se slunečnicový olej s roční světovou produkcí 14,2 milionů tun řadí na čtvrté místo v jedlých olejích, hned za palmový, sójový a řepkový.
Olej se získává jak extrahováním tak lisováním. Na trhu se uplatňuje především slunečnicový olej rafinovaný. Znamená to, že je získáván mechanickým lisováním semen slunečnice za vyšších teplot a dále extrahován pomocí organických rozpouštědel. Rozpouštědla v oleji nezůstanou, získaná surovina se ještě dál čistí a zbavuje všech nežádoucích příměsí a nečistot v procesu zvaném rafinace.
Ten zahrnuje řadu kroků – od neutralizace, při níž se olej zbaví nežádoucích volných mastných kyselin a všech případných příměsí po lisování, přes filtraci, kdy se k horkému oleji přidá bělicí hlinka, která na sebe nabalí barevné sloučeniny, a olej se pak přefiltruje, až po dezodoraci, během níž se destilací s vodní párou odstraní pachové a chuťové látky.
složení slunečnicového oleje
Hodně vitaminu E, neutrální chuť a málo škodlivin. Dost důvodů pro to, aby slunečnicové oleje měly své stálé místo v kuchyni. Slunečnicový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, kterými jsou palmitová a stearová kyselina a dále nenasycenou olejovou kyselinu a především polyenovou linolovou kyselinu. Obsah linolenové kyseliny je většinou zanedbatelný Významný je obsah vitaminu E.
použití slunečnicového oleje
Hodí se do salátových dresinků, k přípravě majonézy, k pečení, dušení i k jednorázovému smažení. K opakovanému smažení nebo fritování se však slunečnicové oleje nehodí. Není to jejich vada, ale vlastnost, která vyplývá z jejich složení – mají nízký obsah olejové kyseliny, která vysoké teploty dobře zvládá.
skladování slunečnicového oleje
Slunečnicový olej vydrží 12 až 24 měsíců, pokud je uložen na tmavém a chladném místě. Po otevření je dobré mít olej v chladničce. V původních obalech je inertní atmosféra, která brání oxidaci oleje. Žluknutí lze po otevření zpomalit skladováním v chladnu a především temnu.